Vi känner med alla er företagare som drabbas av konsekvenser av spridningen av Coronaviruset.
Kommunledningen har bjudit in företagare till digitala samverkansmöten. Här kan du se filmklipp från mötena.
Här nedan har vi sammanfattat var du som företagre kan hitta aktuell information. Flera av våra nyhetsbrev innehåller sammanfattningar och de kan du läsa här.
Osäkerheten i det nuvarande läget är dock stor och läget kan därför snabbt komma att förändras. Via länkarna nedan kan du kontinuerligt hålla dig uppdaterad.
Lokala allmänna råd från 29 oktober
Med anledning av en snabb och oroande smittspridning i regionen har Folkhälsomyndigheten i samråd med den regionala smittskyddsläkaren infört nya lokala allmänna råd.
Råden uppmanar bland annat att man ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
För ditt företag innebär råden att:
• Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
De skärpta råden gäller för regionerna Västra Götaland, Stockholm och Östergötland från 29 oktober och till en början tre veckor framåt.
Läs mer om de lokala allmänna råden på Folkhälsomyndighetens sida.
Folkhälsomyndigheterns regler för restauranger
Folkhälsomyndighetens nya föreskrift för att förhindra smitta på restauranger och caféer innebär krav på att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar. Det finns inget förbud mot bufféservering eller take away i föreskriften.
Igår gick Folkhälsomyndigheten ut med en ny föreskrift för att förhindra smitta på restauranger och caféer. Här kommer ett förtydligande från Livsmedelsverket om vad som gäller.
Den nya föreskriften ska förhindra trängsel mellan människor, men den ska inte utläsas som ett förbud mot bufféserveringar. För att hålla en bufféservering öppen måste företagaren uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift "Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.
Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar, utan besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. Livsmedelsinspektörerna i Tanums kommun ber er även att se över andra ställen i er verksamhet där köbildning kan ske, till exempel menytavlor, kassor och toaletter.
Av föreskriften framgår att:
Uppdatering 2020-11-04
Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen.
Har du frågor om din verksamhet kontakta kommunens livsmedelsinspektörer via kundcenter 0525-180 00.
Länk till Folkhälsomyndighetens föreskrift.
Länk till Folkhälsomyndighetens föreskrift 3 november.
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Elenor Olofsson
0525-181 09
Elisabeth Jonsson
0525-180 76
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede